Bontjas DIY: furalicious
- Meike de Pont
- 6 feb 2016
- 9 minuten om te lezen
Vandaag leer ik je hoe je deze furalicious bontjas DIY kunt maken. Het kost misschien even wat tijd, maar laat je niet afschrikken, het is easy peasy!
Deze jas heb ik gevoerd dus je gaat iets nieuws leren! Het hoeft echter niet. Ik heb het gedaan, omdat het winter is en de jas lekker warm moet zijn, maar eigenlijk houd ik niet zo van megadikke jassen (zou je niet zeggen als ik dit stofje uitkies haha). Maar voeren is wel weer wat extra gedoe dus als je een wat dunner jasje wilt, zou ik het lekker niet doen.
O ja en even een side note: de capuchon lijkt nu megagroot, eigenlijk iets te groot, dus ik heb het kleiner gemaakt en zal het dus ook kleiner later in deze blog. En ook voor deze jas geldt dat het denk ik een s/m is dus als je een maatje groter wil, kun je aan de randen van de patronen een halve centimeter toevoegen.
Laten we beginnen!
Stap 1: muziek natuurlijk!
De perfecte muziek bij het maken van deze jas is voor mij Ben Howard. Het is mijn all time favorite (al is het nog niet echt van alle tijden) en ik heb het album Every Kingdom zo'n tachtig miljoen keer geluisterd en op één of andere manier verveelt het nog steeds niet. Ik heb er ook wel hele mooie herinneringen aan dus dat zal het ook wel zijn. Maar bij deze kun je dus lekker het eerste album van Ben Howard opzetten.
Stap 2: benodigdheden Het wordt een beetje veel van hetzelfde, maar ook hier heb je vrijwel dezelfde dingen nodig als bij het maken van de truien en shirtjes.
1. Ga voor dikke, wolachtige stof. Ik heb deze jas ook in viltachtige stof, wat ook erg mooi kan zijn maar dan krijg je wel een hele andere look. Ik denk dat je aan 1,50 meter wel genoeg hebt, maar misschien moet je voor de zekerheid iets meer nemen. Als je de jas wil voeren, heb je ook voeringstof nodig. De voering kan dik zijn, maar kan je bijvoorbeeld ook gewoon van een dun tricotje maken. Als je het uitlegt in de winkel kunnen ze je vast helpen. Koop net zoveel voering als normale stof.
2. Wederom bakpapier. Het liefst een rol en geen losse vellen. Die rollen haal je voor 40 cent bij de Action. Deze gebruik ik ook in het voorbeeld dus misschien is het handig om deze te kopen. Maar op zich kan je natuurlijk ook gewoon ander papier kiezen.
3. Naaimachine met daar in draad die past bij de kleur van het shirt. Daarnaast heb je een naald voor in de naaimachine nodig. Ik heb voor deze stof een jeansnaald gebruikt, omdat het goed door dikke stof heen kan.
5. Stofschaar, spelden, geodriehoek, potlood met scherpe punt en krijt dat speciaal voor stof gebruikt kan worden. 6. 3 grote knopen. Ik heb zelf van die houten houtje touwtje knopen gebruikt.
Stap 3: de mouwen Oké, pak het bakpapier en dan gaan we beginnen met tekenen. Aan de rechterkant van het bakpapier teken je een lijn af van 63 cm. Vervolgens teken je (in een hoek van 90 graden) aan de onderkant een lijn van 15 cm. Vervolgens ga je naar de bovenkant en maak je een schuine lijn naar beneden. Dit is een hoek van 50 graden (kun je afmeten met je geo). Die lijn wordt 25,5 cm lang. Dan trek je die lijn naar de onderkant toe. Als het goed is, loopt die lijn dus een beetje schuin, omdat de bovenkant van de mouw breder is dan de onderkant. Dan heb je de mouw alweer te pakken, very nice.
Stap 4: het voorpand Pak weer de rechterzijkant van het bakpapier. Trek een lijn van 74 cm en haaks daarop aan de onderkant een lijn van 29,5 cm. Nu kun je vanuit de onderkant weer een kaarsrechte lijn omhoog trekken van 49,5 cm. Ga nu weer naar de bovenkant en trek een lijn van 15,5 cm in een hoek van 90 graden. Aan het einde van de lijn ga je een stuk naar beneden en trek je een 8 c lange lijn in een hoek van 60 graden. Dat is de naadlijn voor de schouder.
Nu moet die mouwopening getekend worden. Deze loopt naar binnen en een beetje rond. Verbind eerst de bovenste lijn (van de schouder) met de onderste lijn, waardoor het voorpand één geheel vormt. Die lijn is als het goed is om en nabij 20 cm. Ga vervolgens in het midden van die lijn (bij 10 cm dus, ja ja rekenen is een enorm sterke kant van mij) en ga 4 cm naar binnen en zet daar een stipje. Ga bij 15 cm 3,5 cm naar binnen en zet een stipje. Ga bij 5 cm 3 cm naar binnen en zet een stipje. Nu kun je een lijn trekken, geen rechte maar ga mee met de puntjes dus maak het vloeiend rond zoals op de foto.
Stap 5: het achterpand Neem weer de rechterkant van het papier en trek een lijn van 70 cm. Trek haaks daarop aan de onderkant een lijn van 29 cm en ga weer aan het einde van die lijn weer omhoog met een lijn van 47 cm. Deze lijn gaat echter iets naar binnen, namelijk 1,5 cm dus ga aan het einde van de lijn 1,5 cm naar binnen, zet daar een stipje en trek de lijn naar binnen en gum de oude uit (zo raak je niet verward). Ga vervolgens weer naar de bovenkant de eerste lijn en trek haaks daarop een lijn van 12,5 cm. Ook deze lijn is echter niet recht, er komt een kleine ronding in en de lijn gaat ook iets naar boven. Zet dus weer aan het einde van die lijn een stipje 1,5 cm hoger, gum de oude lijn uit en trek de nieuwe lijn naar het stipje. Laat deze lijn echter een beetje rond gaan zoals op de foto.
Trek vervolgens een lijn van 7,5 cm die 2 cm omlaag gaat, dus in een hoek van 15 graden. Dan moet je alleen nog het mouwsgat. Trek weer een rechte lijn naar beneden zodat het één achterpand wordt. Als het goed is, is deze lijn ongeveer 22,2 cm lang (is vrij precies, maar mischien pakt het bij jou net anders uit). Ga op de hoogte van 11 cm weer 4 cm naar binnen en zet een stipje. Ga op een hoogte van 6 cm 4 cm naar binnen en zet een stipje. Ga bij de hoogte van 15 cm ook 4 cm naar binnen en bij 19 cm 3 cm naar binnen. Nu heb je denk ik wel genoeg stipjes om een mooie ronde lijn te trekken, zoals op de foto.
Stap 6: de capuchon Dit is gelukkig makkelijk, je hebt namelijk gewoon een rechthoek nodig. Dit kun je naar mijn mening echter het beste doen als de jas in elkaar zit, want dan kan je aan de bovenkant meten hoeveel stof je precies nodig hebt. Stap 7: panden op de stof leggen
Nu is het weer zaak om de panden op de stof te leggen. Je kunt de stof het beste dubbelvouwen met de goede kanten van de stof op elkaar, dus naar binnen. Je legt de patronen dus op de verkeerde kanten van de stof. Let op dat het achterpand in het midden geen naad heeft en dus op de vouwlijn gespeld moet worden, zoals op de foto.
Dit geldt ook voor de bovenkant (de lange kant) van de mouw. Hier komt geen naad en moet dus op de vouwlijn gespeld worden. Voor de voorpanden geldt dit niet, omdat deze aan beide kanten naden hebben. Stap 8: teken de panden op de stof
Speld de panden op de stof vast en trek er lijnen omheen. Dit kun je doen met behulp met de geodriehoek, zo krijg je mooie rechte lijnen. Trek er vervolgens nog een lijn omheen alleen dan 1,5 cm verder bij de normale randen en bij de zomen 2 cm.
Knip de panden uit en dan kunnen we beginnen met naaien.
Stap 9: aan elkaar naaien van panden Speld het voor- en achterpand op elkaar, maar stop bij het begin van de mouwen. Als je alles dichtspeld, heb je namelijk geen armsgaten meer. De schouderpanden kunnen wel ook alvast op elkaar gespeld worden. Op de foto's wordt dit nog duidelijker.
Vervolgens naai je de gespelde delen aan elkaar vast. Dit keer hoeft je naald niet op de zigzagstand, maar gewoon de normale. Naai wel langzaam, want de stof is megadik dus je naaimachine zal er iets meer moeite mee hebben. En zorg ervoor dat je voetje niet vast komt te zitten in het bont, dus druk het bont plat voordat het voetje er op komt.
Stap 10: mouwen er in knallen Oké nu zitten de panden aan elkaar en heb je als het goed is twee gaten over waar de mouwen moeten komen. Nu moeten de mouwen daar aan komen. Dit is een beetje lastig en vooral moeilijk om op papier uit te leggen, maar ik ga een poging wagen. Je draait de mouwen naar de goede, mooie kant van de stof. Dan leg je de mouw aan de binnenkant van het armsgat. De goede kanten van de stof liggen dus weer op elkaar.
Doe dan een speldje precies in de vouwlijn van de mouw (aan de bovenkant dus). Zo weet je aan de bovenkant wat het midden van de mouw is. Dat moet namelijk aan de bovenkant van het armsgat (aan het schouderpand) vastgemaakt worden. Dat hoef je echter niet te markeren, omdat de naad daar precies het midden van het armsgat is. Dan speld je ook de onderste naden van de mouwtjes aan de onderkant van het armsgat. Die moeten precies op elkaar liggen dus wees nauwkeurig. Anders draait de mouw namelijk een beetje raar om je arm. Dit zal je vast nog wel eens meemaken en dan weet je wat ik bedoel. Vervolgens speld je ook de rest van de mouw vast. Test eerst of de mouw goed zit door het hele shirtje even goed te doen en aan te trekken. Klopt het? Dan zit het er goed in. Naai dit ook vast en als het goed is, heb je dan de mouwen. Het hoeft niet per se perfect te zijn, maar oefening baart echt kunst :) Stap 11: de capuchon Nu komt de capuchon. Meet de gehele bovenkant van de jas. Probeer het daarbij zo recht mogelijk te leggen. Hier komt de capuchonaan vast. Bij mij was die ongeveer 78 cm maar ik zou het even goed nameten als ik jou was. Teken vervolgens op het bakpapier een rechthoek van 75 bij 35 cm. Waarschijnlijk is de capuchon dan nog steeds aan de grote kant, maar je kunt het altijd iets kleiner maken als het niet bevalt. Leg het pand op de stof, teken het over en neem weer een naadbreedte van 1,5 cm.
Naai de capuchon vervolgens aan de gehele bovenkant van de stof vast. Het lijkt nu alsof je een hele grote kraag hebt.
Als je dit gedaan hebt, speld je de bovenkant van de capuchon vast en maak je de punt van de capuchon iets ronder, zoals op de foto te zien is.
Naai dit ook vast en nu heb je de hele jas aan elkaar!! Nu volgt alleen de voering nog.
Stap 12: de voering Voor de voering geldt hetzelfde als de normale stof, dus je moet de hele handeling nog een keer uitvoeren. Ook de capuchon dus. Zie de foto's. Je kunt er trouwens voor kiezen om de mouwen niet met voering te doen. Daar heb je meestal toch minder last van de kou en worden de mouwen niet zo dik, waardoor het michelinpoppetje gehalte iets minder wordt. Ik kies hier meestal voor, maar ach je moet het zelf weten hoor, allebei is goed.
Zet de hele voering in elkaar. Zie de vorige stappen als je het even niet meer weet.
Stap 13: voering in de jas Nu moet de voering in de jas komen. De slechte kanten van de jas en de voering komen dus op elkaar. Dus draai de jas zo dat stel je zou hem aantrekken, dat dan de mooie kant aan de binnenkant zou zitten. Trek hem dan daadwerkelijk aan en trek meteen je jas eroverheen aan met de goede kant buiten. Nu zit de voering gelijk goed in de jas en kan je het vast gaan zetten. Normaal gesproken geldt ook hier bij het afwerken dat je de stof twee keer dubbel moet vouwen, zoals op de foto te zien is. Bij dikke stof is dat echter bijna niet te doen, je krijgt die stof dan nevernooit onder de naaimachine. Daarom doe ik het altijd maar één keer dubbel. Het zit toch aan de binnenkant en het ziet er niet slordig uit omdat de stof zo wollig is en je minder goed ziet dat het afgeknipt is.
Wat belangrijk is, is dat de naden van de voering precies gelijk zijn aan de naden van de jas. Zowel bij de mouwen, als bij de onderkant, zijkanten en capuchon. Zet desnoods op bepaalde plekken, zoals bij de mouwen, even wat speldjes zodat de voering niet verschuift. Naai nu de voering aan de jas vast waarbij je de jas dus meteen afwerkt.
Stap 14: knopen
We zijn alweer bij het laatste gedeelte aangekomen, namelijk de knopen! Ik heb ze op de hoogte van 17 cm, 41 cm, 68 cm (vanaf de bovenkant van het voorpand). Zet de knopen met naald en draad vast door de draad heel vaak door de twee ooggaten te halen en goed vast te knopen.
De knoopgaten kun je heel makkelijk met de naaimachine doen. En aangezien er echt megaveel youtube filmpjes over zijn, heb ik er voor het gemak eentje uitgekozen die het duidelijk in een filmpje laat zien.
En nu is je jasje klaar en volledig winterproof!! Super toch!
Einde
Liefs, Meike
Comments